X

FONTOS SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK AZ ANYÁK NAPI RENDELÉSEKKEL KAPCSOLATBAN:

Ha teheted, rendeld meg a virágot minél hamarabb, mert kapacitásaink végesek!

Ecuadori utazás a virágtermesztők paradicsomában (II. rész)

Örülök, hogy ismét itt vagy, kedves Olvasóm! Második utunkon a Pro Ecuadorba látogatunk, ami az ország egyik legnagyobb exportért felelős intézete, illetve segíti a befektetők munkáját is (mind termelői, mind vásárlói oldalról). Ellátogatunk a legnagyobb rózsafarmokra, ahol bepillantást engedtek nekünk a rózsák termesztésének módszereibe, illetve a növények utazásra felkészítésének rejtelmeibe. Induljunk!

A Pro Ecuador

Utazásom megszervezésében és üzleti részének lebonyolításában Ecuador tiszteletbeli konzulja, Dr Nyíri Iván volt segítségemre, illetve ottlétem alatt is elkísért a virágfarmokra és felügyelte a szerződések megkötését is. Ezúton is nagyon szépen köszönök neki mindent! Voltak ecuadori segítőink is, akik szintén nagyon kedves emberek voltak, ahogy az az itt élő lakosságra általában jellemző. Ahogyan már említettem, a Pro Ecuador intézménye felelős azért, hogy a kistermelők és a különböző export cikkekkel foglalkozók megfelelő és tisztességes üzleteket kössenek a külföldi vevőkkel.

Az országnak sok exportcikke van, amiért nagyon vonzó a külföldiek számára, ilyen például a kakaó, a kávé, a banán, a garnélarák, a hal, a fa és természetesen a vágott virág. Az itteni irodában találkoztunk a virágtermesztőkkel, akik bemutatták farmjaikat és megismerve őket ki tudtuk választani, hogy üzleti szempontból melyik helyszíneket szeretnénk feltérképezni személyesen is. A következő napjainkban ezekre a rózsa, rezgő, és szekfű farmokra látogattunk el. A termesztők nagyon figyelmesek voltak, mert a személyes találkozóra mindannyian hoztak nekünk virágot, illetve minden farm látogatáson is kaptunk, – így a szállodai szobám lassan úgy nézett ki, mint egy fantasztikus és különleges virágbolt telis tele hatalmas fejű rózsákkal.

Az ecuadori rózsa

Ecuador a virágtermesztők paradicsoma: különleges klímájának köszönhetően a nálunk “nyári virágoknak” nevezett növények itt évszaktól függetlenül egész évben teremnek, így nem véletlen, hogy a helyi lakosok úgy tartják, hogy bárhol, bármilyen kis területen is, de ha valaki virágtermesztésbe fog, az sikerrel fog járni. Az itt termő virágok egyedülállóak és talán elfogultság nélkül mondhatom, hogy a világon a legjobbak: különleges szeretettel és gondoskodással termesztik őket úgy, hogy közben környezetükre is nagyon vigyáznak. A páratlan éghajlatnak, illetve annak a ténynek köszönhetően, hogy a termesztés itt nagy tengerszint feletti magasságban történik (az Andok hegységében, Pichincha tartományban termesztik a legtöbb rózsát, 2800-3000 méteres magasságban), a rózsák akár 2 méteresre is nőhetnek. A betakarítási folyamatokat és folyamatosan fejlesztik és újabb technikákat alkalmaznak, a dolgozók egyre képzettebbek a szárak faragásában és a növények csomagolásában, a kertészetek vezetői is egyre profibbak, de ami a legfontosabb: mindenki imádja a munkáját. Ecuadorban körülbelül 500 rózsafajtát termesztenek. Érdekességképpen mutatok krizantémokat is a képeken, ami nálunk a legnagyobb gondoskodás és odafigyelés mellett is csak egyszer terem egy évben; Ecuadorban egész évben szüretelhetőek a hatalmas fejű és különleges színű krizantémok.

Látogatás a rózsafarmokra

A farmok folyamatosan fejlődnek és a lehető legjobb munka- és szociális feltételeket biztosítják dolgozóik számára (orvosi ellátás, családtagok taníttatása, közlekedési támogatás stb.). A modern technikák alkalmazása mellett nagyon fontos a környezetvédelem, így a különböző szerek alkalmazása helyett növényeket alkalmaznak: az üvegházakban menta, az üvegházakon kívül pedig levendula ültetvények tartják távol a károkozókat. A növényeket nem permetezik, hanem gázzal kezelik, ami azért is hatékonyabb, mert a gép kezeléséhez egy emberre van szükség, ha viszont permeteznének, az minimum hat embert jelentene. A talajvédelem érdekében folyamatosan és egyre többen komposztálnak, illetve különböző agro kemikáliákat is alkalmaznak, amiket nem csak az ecuadori kormány, de a Rainforest Alliance is jóváhagyott. Egyre több farmon kezdenek elterjedni az automatizált munkafolyamatok, mint például a “sky-line” rendszer. Korábban egy munkás szekérrel járta körbe a farmot, hogy a betakarított növényeket összegyűjtse, így volt, hogy a levágott virág másfél órát csak utazott körbe a farmon, mire a csomagoláshoz ért. Ennek az automatizált sínnek köszönhetően a növény maximum csak 20 percet utazik, ami nagyjából 5 nappal hosszabbítja meg az élettartamát. A másik nagy technikai újítás az öntözőrendszer, amivel egyes farmok évente több, mint 300 millió liter vizet takarítanak meg. Egyre többen törekszenek az esővíz felhasználásra is. Illetve itt is érdemes megemlítenem, hogy folyamatosan mérik a talaj nitrát tartalmát, hogy elkerüljék a víz, illetve a talaj víztartó rétegének szennyeződését. Ecuador legnagyobb rózsafarmja a Rosaprima, itt 136 hektáron 150 rózsafajtát termesztenek.

Virágdíszek és virágdobozok

Ecuadori rózsa magyar vázában

Az ecuadori rózsa élettartama megfelelő gondoskodás mellett két-három hét is lehet akár, ez jóval hosszabb, mint egy átlagos növényé. Ecuadorból Hollandiába érkeznek a rózsák repülővel, itt teszik őket kamionra és hozzák nekünk Magyarországra. Az utat víz nélkül, megfelelő hőmérsékleten és páratartalomban töltik, gondosan becsomagolva. Általában a rózsák az ecuadori farmokról 5-6 nap alatt érnek a magyar vázákba.

Ecuador képek

Remélem, felkeltettem érdeklődésed és velem tartasz a második ecuadori napomon, amikor a Pro Ecuadorba látogatunk és megismerkedünk a virágtermesztőkkel.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1
    1
    Kosár
    Riniel Virágkosár
    1 X 13,800 Ft = 13,800 Ft