X

FONTOS SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK AZ ANYÁK NAPI RENDELÉSEKKEL KAPCSOLATBAN:

Ha teheted, rendeld meg a virágot minél hamarabb, mert kapacitásaink végesek!

Valentin-nap, a vörös rózsák ünnepe

Az elmúlt években Magyarországon is egyre elterjedtebb szokás, hogy Valentin-nap alkalmából a párok, de akár a jó barátnők is, kedveskednek egymásnak virággal, vagy valami aprósággal. Az elmúlt két évben a világjárvány miatt, de már előtte is észlelhető volt, hogy a virágküldő szolgáltatás is felfelé ívelő népszerűségnek örvend, hiszen rohanó világunkban ezzel könnyen átugorhatunk hatalmas távolságokat, vagy éppen időt takaríthatunk meg. 

A virágküldés, modern korunk romantikája Valentin napon is kedves, romantikus figyelmesség, amivel kitudják fejezni párok, rokonok, barátok másik iránti szeretetüket, szerelmüket, sajnos világunkba egyre kevesebb idő jut egymásra és a kedvességre.

A vörös rózsa kultúránkban a szerelem megkérdőjelezhetetlen szimbóluma. Manapság sokan választanak úgynevezett örök rózsát is, amelyek kifejezetten szép nagy fejű igazi rózsák egy különleges technológiával lettek tartósítva, így a megfelelő odafigyelés mellett akár évekig is megőrzik szépségüket. Ránézésre, sőt tapintásra is olyanok ezek a virágok (rózsák), mintha csak reggel lettek volna leszedve a kertben. Örök rózsával elmondhatod, hogy szerelmed is örök!

Sajnos a Valentin nap előtti és utáni hetekben a vörös rózsák világ piaci ára is megemelkedik, mi kereskedők is dupla áron tudunk hozzájutni és igazságtalannak tartjuk. A virág termesztést is sújtotta a covid okozta gazdasági károk. Több tényező is befolyásolja az árakat, egyik legfontosabb dolog, hogy hazánkba ebben az időszakban nem terem rózsa, az országba be kell hozni sajnos szállításiköltség megnövekedett repülő járatokat a légitársaságok lecsökkentették, csökken a virágtermelő kertészetek száma is, munkaerő hiány stb. Ebben az időszakban viszont nagyon megnő a kereslet a vörös rózsa iránt, amit így is nehezen tudnak kiszolgálni kisebb országokban, mert a nagyobb felvevő piacokra koncentrálnak mint az USA és Oroszország.

Valentin napi termékajánló

Tapasztalatom szerint nincs olyan ember, aki el ne érzékenyülne, bármilyen virágot is kap, – főleg ezen a szép napon. Virágot kapni, de adni is nagyon jó dolog!

Most hadd mutassam be Neked a Valentin-nap történetét, és egy pár érdekességet is megosztok Veled!

Február 14., A szerelmesek ünnepe

Hívhatjuk Valentin-napnak, vagy nevezhetjük Bálint-napnak is, de ami biztos, hogy február 14-én a szerelmesek apró ajándékokkal, virágokkal lepik meg egymást (több országban a barátok is kisebb meglepetésekkel kedveskednek egymásnak). A legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van ennek az ünnepnek, bár ma már a világ szinte minden országában kapcsolódik hozzá valamilyen hagyomány. Az angolok már 1446-ban is ünnepelték ezt a napot és náluk terjedt el az a szokás is a legjobban, hogy üdvözlőkártyákat küldenek egymásnak. Magyarországon a rendszerváltás óta ünnepeljük ezt a napot.

A pogány termékenység ünneptől szent valentinig

Az ókori Rómában a Luperkália nevű termékenységi ünnepet február 15-én tartották. Lupercus, a farkas alakjában megjelenő istenség kiengesztelése érdekében ekkor két ifjú, egy fiú és egy lány, teljesen meztelenül szaladt át a városon, és a kezükben lévő, kecskebőrből készült korbáccsal megostorozták az útjukba kerülő járókelőket, főleg a fiatal nőket. A hiedelem szerint a rituális korbácsolásnak tisztító hatása volt és termékenységet, gyermekáldást hozott a nőknek, így sokan kifejezetten keresték a két ifjút ezen a napon.

Volt még egy fontos része ennek a pogány hagyománynak: minden hajadon bedobott egy, a nevét tartalmazó cetlit egy edénybe, amiből az egyedülálló férfiak húztak. Az így létrejött párok együtt töltötték az ünnepséget, de az is előfordult, hogy utána is együtt maradtak.

A másik legenda Szent Valentin nevéhez kapcsolódik. Valentin a harmadik században élt Rómában és keresztény pap volt. Akkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, – mert úgy vélte, hogy azokból a férfiakból, akik nőtlenek és nincs családjuk, jobb katona és harcos fog válni. Valentin nem tartotta tiszteletben a császár ezen döntését és titokban nagyon sok szerelmes ifjú párt megesketett, köztük számos katonát is. A friss házasokat a saját kertjéből szedett virágaival ajándékozta meg. Amikor a császár rájött a pap árulására, börtönbe vetette és halálra ítélte. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek vak lánya neki köszönhetően, hite ereje és imái által visszanyerte látását. Kivégzése előtt levelet írt a lánynak, amit úgy írt alá, hogy “a Te Valentinod”.

Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Valentinre a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

A versektől a virágcsokrokig

Angliában az első Valentin-napi levelet 1477-ben küldték, ma ezt a The British Library-ben őrzik. A 16. században terjedt el a virágcsokrok ajándékozása is. Egy költő 1667-ben egy gyönyörű verssel lepte meg feleségét ezen a napon, mire a nő egy csokor virággal viszonozta férje ajándékát. Ez a szokás aztán elterjedt a brit előkelőségek, majd az egyszerű emberek között is.

Valentin napi véletlenszerű termékajánló

Bálint-napi hagyományok Magyarországon

A Valentin-nap ugyan elég új ünnep hazánkban, Bálint-naphoz számos hiedelem és népszokásunk kapcsolódik, – amik sajnos a teret hódító és divatossá váló nemzetközi ünnep miatt egyre jobban háttérbe szorulnak.

Egy pár ilyen tradíció:

  • ha Bálint-napján hideg, száraz idő van, jó lesz a termés
  • Bálint-nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz
  • ha a lányok a Bálint-napot megelőző éjfélkor kimennek a temetőbe, akkor megláthatják férjüket; de ha a párnájuk alá babérlevelet tesznek, álmukban is megpillanthatják
  • ezen a napon megjósolható egy félbevágott alma magjaiból, hogy hány gyermeke fog születni a fiatal feleségnek
  • a hiedelem úgy tartja, hogy ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, de boldog lesz; ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz

Valentin-napi ajándékok és szokások a világban

  • Az Egyesült Államokban csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ilyenkor egymásnak a szerelmesek; ezt a szokást a virtuális üdvözlőkártyák sem tudják háttérbe szorítani
  • Japánban csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval; a férfiak pedig egy hónap múlva, a Fehér nap nevű ünnepen viszonozzák ezt; viszont
  • Dél-Koreában van ezek mellett egy Fekete nap is: ez a “vígasznap” azoknak, aki sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak ajándékot
  • Finnországban és egyes latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is
  • Peruban 2011-ben munkaszüneti nappá nyilvánították ezt a napot
1
    1
    Kosár
    Romantika virágcsokor
    1 X 17,500 Ft = 17,500 Ft