X

FONTOS SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK AZ ANYÁK NAPI RENDELÉSEKKEL KAPCSOLATBAN:

Ha teheted, rendeld meg a virágot minél hamarabb, mert kapacitásaink végesek!

Virág gondozás, ápolási tanácsok

A virág gondozási tanácsokat azért tartom fontosnak, mert a mai napig vannak vásárlók akik tanácstalonok nincs a környezetünkbe olyan ember akit hirtelen megtudnának kérdezni a kedvenc virágunk gondozásával kapcsolatba például, milyen típusú földbe is ültessem, milyen gyakran locsoljam, hol lenne a lakásba vagy a kertben a legjobb helye?

Itt a legnépszerű növényeket próbáltam összegyűjteni amiket mi is tartunk a virágüzletünkbe, és webshoppunkból meg rendelheted. Remélem tudok segíteni a virágok gondozásában az otthonodba is!

Flamingóvirág (Anthurium)

A laza, tőzeges talajt kedveli. Szereti ha földje nem nyirkos inkább száraz, 1 héten egyszer elég öntözni. Magas páratartalmat igényel, permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy. Szereti a napos helyet a lakásba de a direkt napfényt nem bírja. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny.

Afelandra (Aphelandra)

A laza, tőzeges talajt kedveli. Közepesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a szárazságot. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény dugvánnyal szaporítható

Cycas Pálma

A Cikász ma még a ritkább szobanövények közé tartozik, de egyre gyakrabban lehet kisebb-nagyobb példányaival találkozni növénykiállításokon és vásárokon. Levele mérgező, virágpora narkotikumhatású ezért kisgyerekesek kutya- és macskatartók alaposan fontolják meg, hová – főleg milyen magasságba helyezik el. Nyáron bőséges öntözést kíván, szereti a magas páratartalmat, így a leveleket is permetezni kell nyugodtan tarthatjuk napsütötte helyen. A 15-20 C-on történő teleltetés mellett mérsékelt öntözést igényel. Rostos, tőzeges, C típusú talajba akkor kell átültetni, ha elő cserepét már kinőtte. Magról szaporítható.

Euphorbia

Az Euphorbiák sokszínűsége bámulatos. Mindegyik fajtája közkedvelt, különösen karácsony előtti időszakban a többféle színben pompázó Mikulásvirág. Mindegyikük fénykedvelő, különösen az Euphorbia Millii, amely annál több apró virágot hoz, minél több fény éri. Az Euphorbia trigona is elhullajtja leveleit, ha kevés fény éri. Öntözésükkel csínján kell bánni, a szárazságot jobban viselik, mint a túlöntözést.

Ficus

A Fikuszoknak számtalan fajtája létezik. Az apró levelűtől a nagy levelűig, a sötétzöldtől az egészen világosig kedvére válogathat bárki. Kezelésük eltér egymástól. Minél világosabb a levele, annál több fényt igényel. A Ficus Deltoida apró piros bogyóival tűnik ki a többi közül. A Ficus Pumila futónövény, fali tartóban, vagy mohakaróra futtatva egyaránt nevelhető. Mindegyik kedveli a meleget, az apró levelűek különösen. Ne tegyük a Fikuszt huzatos helyre, mert levelei lehullnak és csak sok idő elteltével jön rendbe teljesen. Az apró levelű fajták esetében ősszel érzékelhető enyhe lombhullás természetes dolog. Legkönnyebben kezelhető a Ficus Robusta és a Ficus Tineke.

Guznania (Bromélia félék)

A broméliafélék családjába tartozik. Kevés növényfaj van, amelyiknek egyszerűbb lenne a gondozása, mint a broméliának. Télen igazán szépen mutat: ekkor hozza színes felleveleit a tőlevélrózsa közepén. A levelei puhák, fényesek és sima szélűek, elérhetik a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. A virágzata apró, sárga virágokból áll, amit körbevesznek a narancs vagy vörös színű fellevelek. Egész évben világos szűrt fényt igényel, ezért óvjuk a közvetlen napsütéstől. Virágoztatásához magas hőmérséklet, 24 °C szükséges, de a már virágokban álló egyedeknek elég a szobahőmérséklet is. A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne vizesen, mert a túlöntözés végzetes lehet a növény számára. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni.

A központi levélrózsában mindig álljon víz. Ügyeljünk rá, hogy az öntözővíz nem lehet meszes, kemény. Ha a háztartásunkban kemény víz van, akkor öntözzük esővízzel. Magas páratartalmat igényel, ezért nyáron permetezzük a leveleket. Ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat. A leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel megszokott ennél a növénynél, ezért rakjunk időnként a permetezőbe oldott műtrágyát. Az erős napsugárzás vagy a vashiány levélszáradást okozhat. A pajzstetvek gyakran károsíthatják.

Hibiscus (Hibiszkusz)

A hibiszkuszt tavasztól őszig napos vagy nagyon világos helyen tartsuk. A 18-20 C fokot kedveli. A lakásban napsütötte ablakba állítsuk, de verandán vagy télikertben is nevelhetjük. Májusban a fagyok elmúltával kitehetjük a növényt a szabadba is. Télen hűvösebb, 10-12 C fokos hőmérsékleten, világos helyen tartsuk. A növényt meleg, fűtött szobában ne teleltessük, mert alig vagy egyáltalán nem fog virágozni. A fagyot nem tűri! A lakásban teleltetett hibiszkuszt fokozatosan szoktassuk az erős napfényhez, különben levelei megéghetnek. Bőségesen és rendszeresen öntözzük. A talaja mindig legyen nedves.

Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növényt klórmentes vízzel. Télen ritkítsuk az öntözést. Ha túlöntözzük, a levelek elsárgulnak és lehullnak. Az átteleltetett növényt tavasz elején erőteljesen metsszük vissza, hogy a következő évben is bőségesen virágozzék. A hibiszkusz csak új vesszőkön hoz virágot. A fiatal növényt ajánlatos minden évben, az idősebbet elegendő két-három évenként átültetni friss, tápdús földbe és mindig nagyobb cserépbe. Átültetés után is tápoldatozzuk! Szaporítható tavasszal vagy a nyár folyamán dugványozással.

Hydrangea (Hortenzia)

Bármennyire is szépen mutat a virágüzletben, tudnunk kell, hogy cserépben nem lesz hosszú életű, mert nem szobanövény. A számára kedvező, hűvös, szellős környezet a mai lakáskörülmények között aligha biztosítható. Szerencsére védett, nedves környezetben gond nélkül áttelel. Azaz, ha tehetjük, ültessük ki. Legfeljebb 16-18 °C-os mérséklet mellett, sok levegőt és fényt igényel, de a közvetlen napsütést kerüljük. Egész virágzása alatt megkívánja a gyakori, bő öntözést, a száraz levegőt nem szereti. Öntözővíznek csak a mészmentes, lágy vagy literenként egytized deciliter étel-ecet hozzáadásával előzetesen megsavanyított lágy víz felel meg. A tápanyagpótlására literenként 2 gramm nitrogén-foszfor-kálium tartalmú tápsót tartalmazó tápoldatot kapjon. Elvirágzás után, a májusi fagyosszentek elmúltával kikerülhet a szabadba. Lehetőleg félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, mészszegény, kissé savanyú, tápdús talajban fejlődik.

Legfeljebb télre kíván tőtakarást a lehullott levelek ráterítésével. Az enyhén savanyú, laza szerkezetű, tápdús föld – Florasca A vagy rododendron föld – a legmegfelelőbb számára. A tápozást folytassuk kéthetenkénti gyakorisággal. A több éves bokrokat metsszük vissza 40 cm magasságba, hogy új hajtásai fejlődjenek, telt formája legyen a bokornak. A rendszeres metszés hatására dúsan fog virágozni. Szeptember közepétől az öntözés mértékét annyira csökkentsük, hogy megelőzzük a lankadást. A nyári kéthetenkénti tápanyagpótlás helyett elegendő a legfeljebb kéthetenkénti tápoldatozás. A levegő továbbra is jól járja át a lombozatot, egészen a levelek lehullásáig. A dézsás hortenzia levégtelenítése legkorábban november elsején időszerű. Ennek legegyszerűbb és legkevésbé ártalmas módja a besötétítés. Fekete ruhaanyag vagy fólia takarása alatt levelei legfeljebb egy hét alatt lehullnak anélkül, hogy kézzel kellene leszedegetni őket. Télen, a nyugalmi időszakban tartsuk pedig csak 1-2 °C-os hőmérsékleten, akár teljes sötétségben, majdhogynem teljes szárazon.

Kalanchoe (Korallvirág)

Virágai pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek. Vázában is mutatós, vágott virágnak tartós. Fényes, bőr nemű levelei zöldek, húsosak, enyhén fogazottak. Januártól júniusig nyíló virágai rendszerint pirosak, de előfordulnak narancssárga és rózsaszín hibridek is. Fényes, zöld színű levelei húsosak, vastagok, enyhén fogazottak. Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek. Vágott virágként is tartós. Vízben is könnyen gyökereztethető. A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) előnyös tullajdonsága, hogy hamar alkalmazkodik a környezetéhez.

Megél 10 fokon, de akár 25-ön is, nem igényes a napsütésre sem. Szereti a közvetlen napfényt, de elvegetál sötét északi fekvésű szobában is. Rövidnappalos növény, ezért virágozásának feltétele a napi 14 órás sötétség 6-8 héten át. Átlagos hőmérsékleten érzi jól magát, télen legalább 10 °C-ot igényel. Mivel szukkulens növény, vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. Két locsolás között várjunk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ha lehet lágy vízzel öntözzük. Jól bírja a száraz levegőt, nem szükséges a levelek permetezése. Ha hideg helyiségben tartjuk, akkor a leveleit elhullatja. A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

Nolina (Medvefű, Buzogányfa)

Nolina Recurvata Elefántláb Dél-kelet Mexikó területéről származik. A száraz klímához igazodva kiváló víztározó képességgel rendelkezik. A buzogányfa levelei kb. 2 cm vastagok, és képesek 2 méter hosszúságba is megnőni. Természetes élőhelyén elérheti a 8-10 méteres magasságot, alapja pedig a 3 méteres átmérőt. Csak idős korban virágzik. Törzse világosbarna vagy szürkésbarna, felszíne repedezett. A fagyokat nem bírja ezért télen védett helyen kell tartani. Tavasztól őszig, a növekedési időszakban rendszeresen locsoljuk. Jó vízáteresztő talajba ültessük.

Orchidea

Az orchidea az egyik legszebb és legkedveltebb virág. Az orchidea szereti a fényt, legjobban az ablakban, vagy az ablak közelében érzi magát. Ahhoz, hogy virágozzon, sok fényre és megfelelő páratartalomra van szüksége. Nyáron azonban óvni kell a közvetlen napsugárzástól. Az orchidea a túlöntözésre nagyon érzékeny. Nem szereti, ha vízben áll, ezért érdemes kaviccsal, agyag granulátummal teli tálcára tenni a cserepet, ami elvezeti a gyökerektől a vizet, és még a megfelelő páratartalmat is biztosítja. Az orchidea jobban elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Locsoláskor öntözzük meg alaposan a növényt, alulról vagy felülről a cserepet, várjuk meg, amíg jól átnedvesedik az ültető közeg, majd öntsük ki az alátétből a felesleges vizet. A léggyökerek soha ne álljanak vízben, mert könnyen elrothadnak, és ez a növény pusztulásához vezethet.

Az orchideák közül a Phalaenopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Cattleya orchideák (ezek a legelterjedtebb, kereskedésekben kapható orchidea nemzetségek) jól érzik magukat szobahőmérsékleten. Számukra ideális a 18-26 °C. Vannak azonban hideget kedvelő orchideák is. A Miltonia, és a Cymbidium orchideák 8-14 °C-on érzik jól magukat, ezek tehát fűtetlen helyiségbe vagy hidegházba valók. A Brassia és egyes Cattleya fajtákat mérsékelten meleg helyiségben, vagy télikertben tartsuk, ahol 15-20 °C hőmérséklet van. Tápoldatozásra használjunk speciális orchidea tápoldatot, és az öntözővízhez keverve a nyári hónapokban (májustól szeptemberig) 2 hetente adjuk a növénynek. Az orchideát átültetni 2-3 évenként kell A növényt akkor kell átültetni, ha a léggyökerek már kinőtték a cserepet, vagy az ültető közeg lebomlott. Átültetni a nyári időszakban lehet, áprilistól szeptemberig, de ha éppen virágzik az orchidea, akkor ne bolygassuk, mert ledobja a virágait. Az elvirágzás után vágjuk le a virághajtást, és ezután ültessük át a növényt. Átültetéshez használjunk speciális orchidea ültető közeget, amiben durva rostos tőzeg, fenyőkéreg, és ásványi eredetű szerkezetstabilitást biztosító anyagok (perlit, tufa, tégla, agyag granulátum, hungarocell, esetleg kavics), valamint faszén található. Az orchideát csak ilyen laza szerkezetű keverékbe ültessük át, mert a normál virágföldben megfullad, a légzőgyőkereknek ugyanis levegőre van szükségük. Átültetés előtt jól öntözzük meg a növényt, így elég hajlékonyak lesznek a léggyökerek, és nem törnek átültetés közben.

Csak a sérült, beteg részeket kell eltávolítani a növényről, a gyökereket nem kell visszavágni. A nagyobb cserépbe állítsuk bele a növényt. Megfelelő a mérete, ha cserép oldala mellett marad kb. 1 cm üres hely. A gyökerek közé, és a cserép fala mellé óvatosan szórjunk az ültető közegből, majd kicsit ütögessük meg a cserepet, hogy a darabok jobban kitöltsék az üres réseket. Karóval rögzítsük a növényt, amíg újra növekedésnek indul. Átültetés után nem kell megöntözni, várjunk a locsolással 1-1,5 hétig. A tápoldatozást se kezdjük el rögtön, várjunk vele legalább 1 hónapot. Javaslat: Ültessük az orchideát átlátszó cserépbe. Ez több szempontból is előnyös: a léggyökerek is képesek fotoszintetizálni, amihez fényre van szükségük, valamint az átlátszó cserépben könnyen nyomon tudjuk követni a gyökerek és az ültető közeg állapotát, aminek ismerete segít a megfelelő öntözésnél.

Rododendron (Azalea)

A hervadt virágokat mielőbb el kell távolítani a bokorról. Az elvirágzott növényt hűvös, de világos helyen kell tartani, és úgy táplálni. A meleget nagyon rosszul tűri: túlfűtött helyiségben elpotyogtatja virágait és leveleit, majd elpusztul. Leginkább a 8–15 °C közötti hőmérsékletet szereti. Mivel a párás környezetet szereti, amíg virágzik, célszerű naponta permetezni – de túl nedves és hideg környezetben könnyen rothad. Nyáron tarthatjuk a szabadban, például erkélyen is, de vigyázzunk arra, hogy tűző nap ne érje: leginkább a félárnyékot kedveli. Mivel nem fagyálló, ősszel mindenképpen be kell költöztetni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba meleghez. Csak savanyú kémhatású földben él meg. A meszet nagyon rosszul tűri. Már a csapvíz mésztartalma is súlyosan károsíthatja, ezért a legjobb esővízzel öntözni. A talaját tartsuk állandóan nedvesen – a legjobb, ha hetente vízbe merítjük a cserepet.

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata)

Téves a hiedelem, hogy a karácsonyi kaktusz csak december végén virágzik. Kedvező körülmények között már októbertől virulhat! A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata) hajtásait erősen fogazott, lapos szártagok alkotják. Kedvelt növény, mivel viszonylag kevés ápolás mellett is gazdagon virágzik.A virágzási ideje hosszan elnyúlik: ha jól érzi magát októbertől akár februárig is hozhatja a hajtások csúcsán fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös virágait. Arra kell csak figyelnünk, hogy 22 °C fölé nem menjen a szobában a hőmérséklet, ahol ő is tartózkodik, mivel melegben virágzása elmaradhat. A levélszerű szárak kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lehajlanak. Jól megvilágított helyet igényel, közvetlen napsütés nélkül.

Az ideális hőmérséklet számára a 13-21 °C, de nyugalmi időszakban 10-15 °C az optimális. A nyugalmi időszak elmúltával (bimbók megjelenésekor) öntözzük bőven. Ha a csapvíz kemény, akkor használjunk esővizet. Két öntözés között hagyjuk a talaját kiszáradni. Magas páratartalomra van szüksége, ezért gyakran permetezzük a leveleket, a cserepet pedig állítsuk nedves kavicsrétegre. Nagyon érzékeny a rothadásra. A takácsatkák, a viaszos pajzstetvek és a pajzstetvek károsíthatják.

Zamioculcas

A Zamioculcas a kontyvirágfélék (Araceae) családjának egyik nemzetsége, melynek egyetlen faja a Zamioculcas zamiifolia. Ez egy trópusi, évelő növény, mely Kelet-Afrikában őshonos Zamioculcast dísznövényként is tartják, főleg szép, fényes levélzete miatt. Szabadban is tartható, ha a hőmérséklet nem csökken 15 °C alá. Legszebben 18-26 °C között növekszik. A magas hőmérséklet fokozott levélfejlődéshez vezet. Mérsékelt övi területeken szobanövényként népszerű különleges alakja miatt, és mert irodákban, túlfűtött lakótelepi lakásokban is szépen fejlődik, nagyon strapabíró. A túlöntözés könnyen elpusztíthatja, inkább túl kevés, mint túl sok vizet adjunk neki. Levélfényesítők használata nem ajánlott.

Cserepes példányoknál havonta egyszer tápoldat adható, az előírt töménység negyede vagy nyolcada javasolt. Az erős, szórt fényt kedveli, de a nagyon sötét helyeket is elviseli. Rövid ideig a közvetlen napsütést is kibírja, melegebb területeken kora reggel, hűvösebb éghajlaton reggel vagy délután. Szűk cserépben szebben fejlődik, csak akkor ültessük át, ha a gyökerei szinte „kibuggyannak” a cserépből.

Átültetéskor semleges (B típusú) virágföldet kell használni. Ekkor néhány régebbi levelet elveszíthet, de hamar megerősödik, és sok újat hoz. Túl nagy cserépbe ültetve az intenzív gyökérképződés miatt levelei elsatnyulnak, le is hullhatnak, és csak hosszú idő után lesznek újra szépek. Levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nylonzacskóval borítják. A levélkék elpusztulhatnak, de a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.

Bármely alkalomra

Természetesen bármely alkalomra, ünnepre, rendezvényre készítünk évszakhoz illő csokrokat, divatos színekben hódító kompozíciókat. Munkáinkhoz mindig friss, minőségi virágot használunk, és a legtrendibb kiegészítőkkel díszítünk. Folyamatosan megújuló gazdag kínálatunk a legkülönfélébb igények teljesítését is biztosítja.